Contact us Support 

SOLIDI: Automatisoi tai olet out

9 | 2012

SOLIDI: Automatisoi tai olet out

”Ovathan nuo hienoja järjestelmiä, mutta eivät oikein sovi meidän tuotteillemme.” Tämä on yleisin kommentti keskusteltaessa siitä, kuinka suunnittelun läpimenoaikaa voitaisiin lyhentää suunnittelua automatisoimalla. Siis 3D-suunnittelua automatisoimalla? Eivätkö 3D ja SolidWorks jo itsessään ole mekaniikkasuunnittelua automatisoiva järjestelmä? Lukihan jo ensimmäisten SolidWorks 96 -versioiden tuotepakkauksissa Mechanical Design Automation Software.

Mistä sitten kiikastaa, ettei automatisointia hyödynnetä?

Yksi este on oikean tiedon puute. Tämä tuli esiin Tampereen yliopiston netPLM-projektissa, jossa olemme yhteistyökumppanina. Siinä tutkitaan mm. kiihtyvän uustuotesuunnittelun ja asiakaskohtaisten tuotemuunnoksien merkitystä kustannuksien näkökulmasta. Tutkijaryhmä kartoitti esimerkiksi, kuinka myyntikonfiguroinnista saatu tieto voidaan viedä mekaniikkasuunnitteluun ja 3D-tuotemalleihin. Tutkijat olivat todella yllättyneitä kun kerroin, että 3D-suunnittelua automatisoivia kaupallisia työkaluja on ollut tarjolla jo yli 10 vuotta ja tuotteet ovat jo hioutuneet todellisiksi jokaisen suunnittelijan työkaluiksi.

"Automatisointi on voimakas ase, jolla voidaan estää suunnittelutyön karkaaminen edullisempien työvoimakustannusten maihin."

Yrityksille on elinehto automatisoida kaikki vähänkin rutiininomainen suunnittelu. Väitän, että kaikki suunnitteluprosessit, joissa on toistettavuutta, ovat automatisoitavissa oikeilla työkaluilla ja menetelmillä hyvinkin kustannustehokkaasti. Omakohtainen kokemus on kuitenkin osoittanut, ettei liian suurta palaa kannata haukata kerralla, muuten mennään metsään. Seuraavalla aukeamalla oleva juttu kertoo tästä tarkemmin. Siinä Entop Oy liputtaa moduuliajattelun ja osarakenneautomaattien puolesta. Ajatuksiin on helppo yhtyä. Avoimin mielin kokeilemalla löydät parhaiten omaa suunnittelutyötäsi helpottavan työkalun. SolidWorksin wwwsivuilta löytyy jopa 15 partnerituotetta kategoriassa Design Automation.

Kun vierailimme Metso Power Oy:ssä (juttu alkaa sivulta 7), mieleen painui tutun pioneerikäyttäjän kommentti: ”Jos meillä ei nyt olisi SolidWorksiä ja AutomateWorksiä käytössä, pitäisi kyllä olla melkoinen konsultti, joka puhuisi tällaiset taloon.” Hän tarkoitti sitä, että vain oma kokemus on todistanut hyödyt oikeiksi. Suunnittelun läpimenoajan lyhentäminen 2000 tunnista 1000 tuntiin kuulostaa yksinkertaisesti liian hyvältä ollakseen totta.

Tästä Solidista tuli ”yleisön pyynnöstä” suunnittelun automatisoinnin teemanumero. Toivotan mieltä avartavia lukuhetkiä.

YOU MIGHT ALSO BE INTERESTED


Article thumbnail
Blog | 4.12.2018
5 vaihetta kohti tuotannon sähköistä dokumentaatiota
Kun tuotannossa siirrytään sähköiseen dokumentaatioon, saadaan suunnittelutiedon siirtoa tuotantoon tehostettua, jolloin myös tuotantoprosessi tehostuu. Parhaassa tapauksessa siirtyminen tehdään askel kerrallaan, jolloin minimipanostuksella saadaan irti suurin …
Read more
Article thumbnail
Blog | 18.10.2016
Bugi ja kuinka se korjattiin
AutomateWorksista on julkaistu päivityspaketti, joka korjaa joitain asiakkaita häirinneen yhteensopivuusongelman SOLIDWORKSin ulkoisen design tablen kanssa.
Read more
Article thumbnail
Reference | 12.11.2018
CadWorks tukee Framerya kasvun matkalla
Framery on suomalainen yritys, joka luo innovaatioita, kuten äänieristettyjä tiloja. Tällä hetkellä se on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä. Frameryn tuotteet tekevät työnteosta tehokkaampaa ja …
Read more