Contact us Support 

CASE TactoTek Oy: Huipputeknologia pusertuu kahden millin kappaleeseen

REFERENCE | 1.7.2016

Article header image
On todella hyvä, että kaveri löytyy samalta paikkakunnalta. Lasse (Kaikkonen) on pelastanut meidät monesta ongelmasta.
Miikka Kärnä, TactoTek Oy

TactoTek sijaitsee Oulun kupeessa Kempeleen teollisuusalueella. Siellä on kehitetty valmistustekniikka, jolla integroidaan lukuisia toimintoja ja komponentteja muutaman millin paksuiseen muovikappaleeseen. Tämä mahdollistaa huikeat käyttömahdollisuudet maailmanlaajuisesti monilla teollisuudenaloilla.

TactoTekin käyttämä valmistusmenetelmä ”Injection-Molded Structural Electronics” on niin uusi ja ainutlaatunen, ettei sille tahdo löytyä kunnollista suomenkielistä vastinetta. TactoTekin Head of Product Creation Miikka Kärnä puhuu rakenteellisesta elektroniikasta. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että menetelmässä integroidaan ruiskuvalettuun IML-kalvoon erilaisia komponentteja ja toiminnallisuuksia, kuten hipaisunäppäimiä ja led-valoja.

Termejä tärkeämpiä ovat kuitenkin menetelmän tuottamat hyödyt. 3D-muotoiltavuus, mahdollisuus integroida elektroniikkaa suoraan tuotteiden muovirakenteisiin ja rakenteen kestävyys mahdollistavat elektroniikan hyödyntämisen uudella tavalla monilla sovellusalueilla.

TactoTekissä on haettu tuotteen rajoja monin eri testein. Ruiskuvalettu IML-kalvo on mm. upotettu jäähän, sitä on keitetty tunnin ajan kiehuvassa vedessä, sen päälle on pudotettu yli seitsemän kiloinen miesten kuula, ja kaiken tämän jälkeenkin muoviin integroidut valot vilkkuvat iloisesti edelleen ja hipaisukytkimet toimivat. Etenkin lämpötilavaihteluiden kesto tietää hyvää erilaisia käyttökohteita ajateltaessa, ja materiaalin muovattavuus, ohuus ja keveys antavat paljon pelivaraa muotoilun suhteen. Kokeissa on havaittu, että muodot saattavat sisältää hyvinkin teräviä kulmia ja taivutuksia toimivuuden kärsimättä, mikä ei olisi mahdollista perinteisin valmistusmenetelmin. ”Meidän tekniikallamme osan paksuus saadaan puristettua 2-3 millimetriin, kun se vastaaviin käyttöihin tarkoitetuissa tuotteissa on 35-55 mm. Lisäksi säästytään manuaaliselta kokoonpanolta ja monimutkaisilta elektroniikkakytkennöiltä.  Voidaan liioittelematta sanoa, että vain mielikuvitus on rajana, mitä näistä voi tehdä; kontrollipaneeleja, valaistusratkaisuja, tunnelmavaloja tai vaikka älykengänpohjallisia, koska alustana voi olla myös pehmeä materiaali kuten polyuretaani”, Kärnä kertoo.

 

Apu naapurissa

CadWorksin asiakkaana TactoTek on ollut muutaman vuoden. Korkean teknologian yrityksenä sillä on oltava käytössään järeät ohjelmistoaseet. SOLIDWORKS-lisensseistä valittiin laajempi Premium-versio, jonka mukana on esimerkiksi rakenteiden mekaanista kestävyyttä mittaava SOLIDWORKS Simulation -analyysityökalu. Suunnittelijoiden mukaan analyyseistä on paljon apua, mutta näin uudenlaisen tuotteen kohdalla täyden hyödyn irti saaminen testausohjelmista on aina vähän arvoitus.

Haastatteluhetkellä TactoTekissä oli koekäytössä SOLIDWORKS Plastics, jonka avulla havaitaan muovikomponenttien tai ruiskuvalumuottien suunnittelussa tapahtuvat virheet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Suunnittelijoilla oli koekäytöstä hyvät tunnelmat. Plasticsin ansiosta ongelmakohtien sattuessa suunnitelmia voidaan muuttaa nopeastikin. Ohjelmistoja enemmän kiitosta sai kuitenkin se, että CadWorksillä on lihaa ja verta oleva ohjelmistotuki lähellä.

Artikkeli julkaistiin kokonaisuudessaan Solidi-asiakaslehdessä numero 12 vuonna 2015.

Fact box thumbnail

TactoTek Oy

  • Perustettu vuonna 2011
  • Pääkonttori Kempeleessä
  • Suunnittelee ja valmistaa älykkäitä 3D-laitekuoria ja muita jäykkiä ja joustavia komponentteja, joissa painetut johteet ja elektroniikka ovat ruiskuvaletun muovin sisällä
  • Yritys työllistää kolmisenkymmentä henkeä
 

SOLIDWORKS Simulation

  • Helppokäyttöinen ja nopea testaus suunnittelun eri vaiheessa
  • Riskitöntä ideoiden testausta ilman ylimääräisiä kuluja
  • Yritysten määrällä mitattuna Suomen käytetyin lujuuslaskentaohjelma mekaniikkasuunnittelussa
  • Kuuluu jokaiseen SOLIDWORKS Premium -pakettiin
  • Lisälisensseillä väsymisanalyysi-,värähtely- ja nurjahduslaskentaominaisuudet

YOU MIGHT ALSO BE INTERESTED


Article thumbnail
Blog | 5.6.2018
Staattinen laskenta ei aina riitä - varaudu nurjahduksiin
Staattinen lujuuslaskenta voi joskus johtaa aiheettomaan turvallisuudentunteeseen. Vaikka lujuuslaskenta näyttäisi kaiken olevan kunnossa, rakenne voi silti pettää. Lue blogista, miten voit pienentää tuotteidesi nurjahdusriskiä.
Read more
Article thumbnail
Blog | 18.1.2021
Staattinen laskenta ei aina riitä - varaudu resonanssiin
Teetkö vain staattista lujuuslaskentaa? Olet mahdollisesti saanut liian optimistisen kuvan tuotteen kestävyydestä. Vaikka lujuuslaskenta näyttäisi kaiken olevan kunnossa, rakenne voi silti olla kelvoton. Näin voi …
Read more
Article thumbnail
Blog | 23.4.2018
Valmiimpi tuote jo suunnittelun alkuvaiheessa SOLIDWORKS Simulationin avulla
Kun käytät SOLIDWORKSin simulointituotteita, saat lyhennettyä tuotekehityssykliä. Suunnittelijat löytävät potentiaaliset ongelmakohdat jo esisuunnitteluvaiheessa ja saavat muutokset siirrettyä helposti tuotantomalleihin.
Read more