Ota yhteyttä Tukipalvelu 

Case Fortaco: Fortacon ohjelmistoprojekti hipoo Suomen ennätystä

REFERENSSI | 4.8.2016

Artikkelin otsikkokuva.
Panokset olivat todella suuret. Projekti oli liiketoiminnankin kannalta merkittävä, koska siinä uusittiin myös tilausten tekemiseen liittyvät järjestelmät.
Jani Erkkilä, Fortaco Group
Nyt, kun on saatu luotua hyvä perusta, sen päälle voidaan rakentaa jatkuvasti uutta.
Jani Erkkilä, Fortaco Group

18 kuukautta sitten pöydällä ei ollut käytännössä mitään. Tänään lähes 50 suunnittelijaa useassa maassa työskentelee sujuvasti SOLIDWORKSillä, myyjät poimivat tiedot tilauskonfiguraattorista, tuotantoa ohjataan SAP-järjestelmällä ja kaikki järjestelmät puhuvat samaa kieltä. CadWorks oli mukana Suomen oloissa harvinaisen mittavassa ohjelmistoprojektissa, joka toteutettiin aikataulussa, joka tuntuu pieneltä ihmeeltä.

Fortaco Group syntyi vuonna 2012 Rautaruukki Oyj:n konepajadivisioonasta ja Komas Oy:öön kuuluneista yksiköistä. Tuloksena on yksi Euroopan suurimpia konepajateollisuuden alihankkijoita, joka on keskittynyt komponenttivalmistukseen, koneistukseen sekä ohjaamoiden ja koneiden kokoonpanoon. 

Fortacon tuotetiedonhallintajärjestelmästä vastaava ja PLM-projektin vetäjänä työskennellyt Jani Erkkilä kuvailee millaisia haasteita syntyy, kun eri maissa ja eri yrityksissä toimineet osaset lyödään yhteen: ”Yksiköillä ja yrityksillä oli hyvin erilaiset lähtökohdat, joten ei ole mikään ihme, ettei yhteisiä työkaluja juurikaan ollut. Koko ohjelmistopaletti piti luoda alusta pitäen, PLM sen yhtenä osana. Pari asiaa tiedettiin valmiiksi: ERP ja CAD -järjestelmät tarvittiin. ”

Oli tehtävä vertailuja ja hankintapäätöksiä, saatava järjestelmät pelaamaan yhteen, räätälöitävä ohjelmat Fortacon toimintaan sopiviksi, koulutettava käyttäjät ja samalla pidettävä pyörät pyörimässä ja asiakkaat tyytyväisinä.

”Toimimme isojen talojen kanssa, joilta tuskin olisi löytynyt ymmärrystä, jos joku ei olisikaan pelannut tilausten käsittelyssä. Valmista piti siis saada todella nopeasti, etteivät myynti ja toiminta vaarantuisi”, Erkkilä muistelee puolentoista vuoden takaisia hikisiä hetkiä. 

 

Kertarytinällä kuntoon

Fortacon Jani Erkkilä ja CadWorksin toimitusjohtaja Esko Simpanen eivät tarkalleen muista, mistä miesten yhteistyö on alun perin saanut alkunsa. Sitäkin tuoreemmassa muistissa Simpasella on vasta päätökseen saatu urakka Fortacolla: ”CadWorksille tämä oli koko sen 18-vuotisen historian suurin kauppa, ja tekemämme integraatiotyö ensimmäinen laatujaan. Täytyy muistaa, että vaikka meidän osuutemme oli meille itsellemme todella merkittävä, niin olimme vain yksi osa suurta kokonaisuutta. Jani veti projektin läpi täysin uskomattomassa aikataulussa. Fortaco teki vuodessa sen, mikä useimmilta vie kymmenen vuotta.” 

Ennätyksellisen tiukasta aikataulusta huolimatta tavoitteista ei tingitty tuumaakaan. Avainasioita olivat yksinkertaisuus, käytettävyys ja kustannustehokkuus. Ohjelmistoja vertailtiin, tarjouksia pyydettiin, esittelyjä kuunneltiin ja koekäyttöjä tehtiin. 2-3 kuukautta kestävän valintaprosessin jälkeen päästiin itse asiaan. CadWorks kävi PLM-puolella integraatiokehitykseen käsiksi. Hyvin pian kävi ilmi, että urakka on ennakoitua suurempi: ”Viiden päivän projektista tuli 50 päivän projekti, jonka jälkeen lopetettiin laskeminen”, Simpanen naurahtaa.

 

Palikkatestin tulos

CadWorksin tehtävänä oli ratkaista, kuinka SOLIDWORKS, EPDM ja Sovelia PLM saadaan parhaiten kytkettyä toisiinsa. Erkkilä korostaa, ettei vastaavaa palikkaa ollut valmiiksi olemassa, vaan tavoitteena oli luoda Fortacolle oma, yrityskohtainen sovellus. 

Yksi suurimmista haasteista oli se, kuinka vanhat dokumentit voitaisiin käyttää hyödyksi. Vuosien saatossa oli kertynyt valtava määrä CAD-malleja, jotka piti saada uuteen järjestelmään. Suuri määrä oli itsessään ongelma, koska vain osaa malleista kannattaa käyttää uuden suunnittelun pohjana. ”Jossain tapauksessa vanhojen mallien herättely on niin hidasta, että on parempi tehdä kaikki alusta lähtien uudelleen. Mallien kääntöä tehdään yhä tarpeen mukaan”, Erkkilä sanoo. Tätä tarvetta varten CadWorks teki ohjelman, jonka avulla vanhat 3D-mallit saadaan SOLIDWORKSiin ja nimettyä uudelleen. 

Erkkilän mielestä yksi integraation tärkeimmistä ominaisuuksista on mahdollisuus nimiketietojen automaattiseen täyttöön kaikkiin tarpeellisiin kenttiin kerralla:

”Vanhassa järjestelmässä piti perustaa uusi nimikenumero erikseen ja sen jälkeen täyttää samat tiedot 3D-malliin ja piirustukseen. CadWorksin kehittämän integraation ansiosta nimikkeet voidaan tehdä SOLIDWORKSin sisällä, ja tieto päivittyy automaattisesti PLM:ään. Tämä säästää suunnittelijoiden aikaa tuottavavampaan työhön.”

Myös Simpanen on tyytyväinen lopputulokseen: ”Teimme ensimmäisen kerran näin mittavan, räätälöidyn integraation, ja koodarimme ovat enemmän kuin onnistuneet. Olemme onnistuneet ratkaisemaan tiedonkulun Fortacon toivomusten mukaan, ja kehittämämme integraatiopalikka voidaan viedä myös muihin ympäristöihin. Tulimme siis kehittäneeksi uuden tuotteen, jota voidaan tarjota muillekin asiakkaille.”

Tätä juttua kirjoitettaessa uusi järjestelmä oli jo saanut tulikasteensa. Jännitystä oli ilmassa, koska testaamisesta ja koekäytöstä huolimatta vasta käytäntö osoittaa, kuinka homma todellisuudessa pelaa. Onneksi kaikki tuntuu näyttävän hyvältä, ja suunnittelijoiden kommentit ovat positiivisia. Etenkin uuden suunnittelun osalta suunnittelijat kokevat työn sujuvan entistä helpommin ja nopeammin. Myös CadWorksin integraatiopalikka on läpäissyt testin. ”Paikkailuun ei kyllä olisi ollut varaakaan”, Erkkilä kuittaa. 

Kehitystyö ei silti Fortacon kaltaisessa yrityksessä lopu koskaan. Erkkilän mukaan tulevaisuuden road map on jo hahmottelussa, ja ohjelmiin toivotaan lisää työtä helpottavia piirteitä:

”Nopeutta, laskentaa...vaativampaan käyttöön tehtyjä ominaisuuksia kaivataan lisää. Esimerkiksi ohjaamoiden ilmanvaihtokanavien suunnittelussa voitaisiin käyttää virtaussimulointiominaisuuksia nykyistä paremmin hyväksi.”

Simpanen on samaa mieltä: ”Voidaan sanoa, että teillä on työkalupakista vasta ensimmäiset meisselit käytössä.”

Artikkeli julkaistiin CadWorks Oy:n asiakaslehti Solidissa nro 11 vuonna 2014

Faktaboksin kuvake.

Vanhat tiedostot helpommin uuteen järjestelmään:

CadWorksin ratkaisulla vanhojen tiedostojen nimeäminen uudelleen voidaan tehdä nopeasti  suunnitteluohjelman sisällä, jolloin päivitys tapahtuu automaattisesti. 

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS


Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 11.9.2020
Case IS-VET: SOLIDWORKSillä kuvia myynnille, kokoonpanoja ERPiin ja mallinnuksia 3D-printterille
Luovaa SOLIDWORKsin käyttöä iisalmelaiseen tapaan - Näin 50-vuotias IS-VET ottaa kaiken irti CAD:stä.
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 1.3.2018
Case Kojair Tech: SOLIDWORKS PDM:n avulla sillisalaatista asiakkaita hyödyttävään revisionhallintaan
Puhdasilmatuotteiden edelläkävijä Kojair Tech Oy vastaa alan kovaan kilpailuun laadulla ja palvelulla. Kun malleja on …
Lue lisää
Artikkelin pikkukuvake
Referenssi | 7.9.2018
Case Muotolevy: Avoimesti saatavilla oleva suunnittelutieto nopeuttaa tarjousten tekoa
Rakentamisen eri elinkaaren vaiheisiin tuotteita ja palveluita tarjoava Muotolevy haluaa tarjota asiakkailleen yhä enemmän asiakaskohtaista …
Lue lisää
Selaa ajankohtaisia julkaisuja