Contact us Support 

SOLIDI: KAKSIKYMMENTÄ VUOTTA CADIN ELÄMÄÄ

13 | 2016

SOLIDI: KAKSIKYMMENTÄ VUOTTA CADIN ELÄMÄÄ

Aloitin 3D CAD -urani melko tarkkaan 25 vuotta sitten innokkaana ATK-harrastajana ja tietotekniikan opiskelijana. Koulu vei tietysti osansa nuoren miehen ajasta, mutta työharjoittelut, pidemmät lomat ja vähäinen vapaa-aika kului erään nimeltä mainitsemattoman parametrisen 3D-mallintajan kimpussa. Pian käyntikortissa luki komeasti ”CAD/CAM konsultti”, ja pääsin opettamaan muillekin näiden lajissaan ensimmäisten 3D-huipputyökalujen nappulatekniikkaa. Noina aikoina pelkästä 3D CAD -lisenssistä joutui maksamaan helposti yli 100 000 markkaa, ja vielä toinen mokoma UNIX-työasemasta ja käyttöönottopalveluista. Tällaiset järjestelmät olivat siksi vain todella harvojen high-tech-yritysten ulottuvilla. Tietotekniikka oli vasta tuloillaan työelämään, ja kurssilainen saattoi ihmetellä, onko hänellä nyt väärä ohjelma, kun kuvaputkinäytön kulmassa luki Silicon Graphics eikä Sun Microsystems, kuten kaverilla vieressä. 3D-peruskurssin ensimmäinen päivä kului usein oudon kapistuksen, hiiren, pitämiseen kädessä oikein päin ja sen liikutteluun.

Kun ensimmäinen SOLIDWORKS-versio julkaistiin 1995, se mullisti markkinat kertaheitolla. 3D-suunnittelu tuotiin Windowsiin ja hinnoiteltiin niin, että se saatiin ”jokaisen suunnittelijan työpöydälle”. CadWorks Oy perustettiin heti seuraavana vuonna SOLIDWORKSin myynti- , ja ennen kaikkea -asiantuntijaorganisaatioksi. Innokkaana CAD-miehenä minun oli helppo hypätä uuden, lupaavalta tuntuvan 3D-suunnittelumaailman kelkkaan. Ja siinä kelkassa on vierähtänyt jo uskomattomat 20 vuotta! Saman matkan on kulkenut usea kollegakin; monella meistä on SOLIDWORKSistä ja CadWorksistä jo yli 15 vuoden kokemus.

Entä mikä on muuttunut kahdessa vuosikymmenessä? Voisi sanoa, että lähes kaikki. Yksittäisestä tuotteesta on tullut tiukasti integroitu tuoteperhe. Mekaaniikka-CAD on laajentunut onnistuneilla yritys- ja tuoteostoilla varsinaiseksi tuotekehityksen innovaatioalustaksi, joka kattaa uudella SOLIDWORKS PCB-tuotteella nyt myös elektroniikka- ja piirilevysuunnittelun. Myös kaiken ydintä eli itse 3D CAD -ohjelmaa kehitetään edelleen voimakkaasti. Sadat ohjelmoijat toteuttavat yli 200 käyttäjien toivomaa parannusta jokaiseen vuosiversioon. Pikaisella yhteenlaskulla ohjelmistoon on tuotu 20 vuoden aikana yli 5 000 dokumentoitua uutta ominaisuutta, joiden toteuttaminen on vaatinut pitkälle yli 10 miljoonaa riviä ohjelmakoodia. Alkuvuosina uusia pääversioita julkaistiin kaksikin vuodessa, muistattehan versiot 97 Plus ja 98 Plus? Kehittämisen varaa on vielä paljonkin, sillä yllättävän suuri osa uusista ominaisuuksista on edelleen erilaisten rajoitusten ja turhien “hiirenklikkausten” poistamista suunnitteluprosessista. On hyvä huomata, että SOLIDWORKSin fokuksessa on edelleen DESIGN eli halu tuottaa parempia työkaluja tuotesuunnitteluun.

Nyt, kun on muisteltu menneitä, niin vilkaistaan vähän myös kristallipalloon. Kokonaan uuden teknologia-alustan päälle toteutetut pilvipohjaiset SOLIDWORKS-tuotteet ja vuokramalliin perustuva lisensiointi tulevat mukaan täydentämään tarjontaa, mutta uskallan ennustaa, että hiirillä ja näppäimistöillä varustettujen Windows-työasemien valta-aika jatkuu ainakin seuraavat viisi vuotta. Mutta yksi asia on varmaa: ohjelmistojen monipuolistuessa ja niiden käytön laajentuessa yhä suuremmalle käyttäjäkunnalle CadWorksin tapaisia asiantuntijaorganisaatioita tarvitaan jatkossakin.

YOU MIGHT ALSO BE INTERESTED


Article thumbnail
Blog | 4.12.2018
5 vaihetta kohti tuotannon sähköistä dokumentaatiota
Kun tuotannossa siirrytään sähköiseen dokumentaatioon, saadaan suunnittelutiedon siirtoa tuotantoon tehostettua, jolloin myös tuotantoprosessi tehostuu. Parhaassa tapauksessa siirtyminen tehdään askel kerrallaan, jolloin minimipanostuksella saadaan irti suurin …
Read more
Article thumbnail
Blog | 18.10.2016
Bugi ja kuinka se korjattiin
AutomateWorksista on julkaistu päivityspaketti, joka korjaa joitain asiakkaita häirinneen yhteensopivuusongelman SOLIDWORKSin ulkoisen design tablen kanssa.
Read more
Article thumbnail
Reference | 12.11.2018
CadWorks tukee Framerya kasvun matkalla
Framery on suomalainen yritys, joka luo innovaatioita, kuten äänieristettyjä tiloja. Tällä hetkellä se on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä. Frameryn tuotteet tekevät työnteosta tehokkaampaa ja …
Read more