Contact us Support 

Karkaako tuotteen kustannukset käsistä? Ota suunnitteluprosessi syyniin

BLOG | 21.5.2018

Article header image
Käytännössä onnistunut kokonaissuunnittelu vaatii, että eri suunnitteluvaiheet ja suunnitteluosasto täytyy saada saman pöydän ääreen.
Prosessikartoituksen perusteella voimme yhdessä luoda vision, jonka avulla toiminnastanne voidaan hioa pois tyhjäkäyntiä ja tuplatyötä.

Liian usein valmistetun tuotteen todelliset kustannukset selviävät vasta jälkilaskennassa. Tuote valmistetaan sokkona, ja valmistaja voi vain toivoa, että se osoittautuu kannattavaksi. Etenkin projektiluonteisessa liiketoiminnassa pitäisi kuitenkin saada tuotteen hinta painettua mahdollisimman alas jo tarjoussuunnittelussa. Kustannusten hallinta pitää saada tuotua mukaan suunnitteluprosessiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Suunnittelu määrittää 80% tuotteen kustannuksista. Sieltä siis löytyy myös suurimmat säästöt. Tarkemmin suunniteltu tuote istuu kustannusarvioon paremmin, eikä tuloksena ole yllätys: kustannusten ylitys.

Ennen kuin suunnittelun kustannuslaskentaa voi ruveta tehostamaan, tulee määrittää, mitä suunnittelu pitää sisällään. Mitä teillä kuuluu termin ”suunnittelu” sisälle?

Meille suunnittelu tarkoittaa kaikkea sitä, mikä tehdään ennen kuin valmistus alkaa:

  • Esisuunnittelu/skissi
  • Osasuunnittelu
  • Tuoterakennesuunnittelu
  • Tuotannonsuunnittelu

Kun kaikki nämä osa-alueet mietitään perusteellisesti kuntoon jo suunnittelussa, ei valmistusvaiheessa enää tarvitse keksiä toiminta- tai toteutustapoja. Tuotanto sujuu aikataulussa ja kustannusarvion puitteissa.

 

Laajennettu suunnitteluryhmä edistää tiedonkulkua

Esisuunnittelusta tieto tulee saada mekaniikka-, sähkö- ja automaatiosuunnitteluun. Mekaniikkasuunnittelu tuottaa valmistettavat komponentit. Osastojen yhdessä tuottama tuoterakennemalli siirretään tuotannonsuunnitteluun. Tuotannonsuunnittelun tehtävä on tarkistaa ja varmistaa sopivat tuotantotavat. Tehdäänkö alihankintana vai omavalmistuksena? Hitsataanko vai taivutetaanko? Vasta kun tuotteen rakenne on kokonaan suunniteltu, kannattaa tuote siirtää varsinaisesti tuotantoon.

En tarkoita, että kaikki osa-alueet olisi suunniteltava täysin ennen kuin valmistus aloitetaan. Olennaista on kuitenkin selvittää, kauanko rakenteen valmistaminen kestää. On suunniteltava tuotteen osaset niin, että valmistus pystytään aloittamaan riittävän aikaisin, jotta oikeaan toimituspäivään päästään kiinni. Tämä onnistuu käyttämällä ERP-järjestelmän tuotannonkuormitusta tai projektiohjelman piirtämää kuvaa tuoterakenteesta.

Ensimmäinen vaihe tilanteen parantamiseksi on tehdä prosessikartoitus. Päivän aikana käydään läpi teidän prosessinne: ideasta asiakkaalle toimitettuun tuotteeseen. Ota yhteyttä ja sovitaan ensimmäinen palaveri, jossa määritetään prosessien status ja tulevaisuuden tarpeet. Selvitetään yhdessä, mitä suunnittelu teillä tarkoittaa ja ketkä ihmiset teidän organisaatiossa kuuluvat tähän laajennettuun suunnitteluryhmään.


YOU MIGHT ALSO BE INTERESTED


Article thumbnail
Blog | 11.12.2020
3DEXPERIENCE Works – yhdistää tiedot ja tekijät pilvessä – Osa I
3DEXPERIENCE – Entistäkin enemmän mahdollisuuksia Lyhykäisyydessään 3DEXPERIENCE on konfiguroitava alusta pilvessä, jossa voi hallinnoida kaikkea suunnitteluun liittyvää dokumentaatiota, ja miksei myös muuta dataa. Suunnitteludatan lisäksi …
Read more
Article thumbnail
Blog | 14.11.2019
SOLIDWORKS 2020 - esimakua uutuuksista ja parannuksista
SOLIDWORKS 2020 on täällä! Maailman suosituimman 3D CAD -ohjelmiston 28. pääversio sisältää yli 200 parannusta ja uutta ominaisuutta, jotka perustuvat pitkälti yli viiden miljoonan käyttäjän …
Read more
Article thumbnail
News | 26.1.2022
3DEXPERIENCE World 2022 7.-9. helmikuuta 2022: Rekisteröidy ilmaiseen virtuaalitapahtumaan nyt!
Vuotuinen SOLIDWORKS-käyttäjille suunnattu 3DEXPERIENCE World 2022 järjestetään tänä vuonna kokonaan virtuaalisena. Nyt on siis loistava tilaisuus kuulla alan huippuosaajien ajatuksia, verkostoitua muiden SOLIDWORKS-käyttäjien kanssa sekä …
Read more