Contact us Support 

Case Hakeyhtymä Kankaanmäki: 3DEXPERIENCE PDM helppo vaihtoehto yhden suunnittelijan organisaatioon

REFERENCE | 1.12.2021

Article header image

Hakeyhtymä Kankaanmäki on hakeurakoitsija, joka on kehittänyt omiin tarpeisiinsa sopivan hakkurin. Nyt ajatuksissa on uuden version suunnittelu, ja siksi sekä nykyisen version kuvien että suunnitteluohjelmistojen päivittäminen tuli ajankohtaiseksi. 3DEXPERIENCE® pilvipohjaisen PDM:n käyttöönotto on helppoa, ja sen avulla tuotetieto on turvallisesti käytettävissä. Siksi se olikin paras vaihtoehto yhden suunnittelijan yhtiöön.

Vuosituhannen vaihteen tienoilla yhtiössä alettiin kehittämään omiin tarpeisiin sopivampaa hakkuria yhteistyössä parin muun tahon kanssa. Haketuotannossa onkin siitä alkaen käytetty itse suunniteltuja hakkureita. Hakkurit kootaan omin voimin, mutta osien valmistuksessa on yhteistyökumppaneina konepajoja. Hakeyhtymä on myynyt hakkureitaan myös muille alan toimijoille, vaikkei kaupalliseen laitekehitykseen ja -tuotantoon ole panostettu.

 

PDM:llä pystytään tehostamaan suunnittelua ja yhteistyötä pienissäkin yhtiöissä

Yrittäjä Jussi Kankaanmäki on Hakeyhtymä Kankaanmäen ainoa suunnittelija ja SOLIDWORKSin käyttäjä. Hänen toimenkuvaansa kuuluu paljon muitakin töitä ja suunnittelu on sivutoimista. Suunnitteluun onkin käytettävissä suhteellisen vähän aikaa. Ohjelmistojen käyttämisen onkin oltava mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

Yhtiössä on alettu miettimään uuden hakkuriversion kehittämistä, ja siksi Jussi Kankaanmäki päivittää nykyisen laitteen kuvia. Samaan aikaan hän on siirtymässä pöytäkoneesta läppäriin. Tässä yhteydessä myös suunnitteluohjelmistojen päivittäminen uusiin versioihin tuli ajankohtaiseksi.

”SOLIDWORKS-kuvia käytetään myyntikuvina asiakkaille. Suurin tarve on kuitenkin siinä, kun näytetään kuvia konepajoille, jotka tekevät meille osia. Kuvien avulla on helppo keskustella valmistettavuudesta ja suunnitteluasioista. Läppärillä kuvien näyttäminen ja pyörittäminen onnistuu helposti. Lisäksi oman väen kesken voi paremmin palaveroida, kun voi näyttää kuvia.”, Jussi Kankaanmäki kertoo.

 

Pilvipohjainen 3DEXPERIENCE PDM parantaa tietoturvaa ja on helppo ottaa käyttöön

Hakeyhtymä Kankaanmäessä on ollut käytössä SOLIDWORKS Workgroup PDM, jota ei enää tueta uusimmissa SOLIDWORKS-versioissa. Siksi piti valita uusi PDM. Harkittavana oli 3 eri vaihtoehtoa, joista 3DEXPERIENCE -alustan PDM tuntui parhaalta. Yksi tärkeimmistä valintakriteereistä oli pilvipohjaisen PDM:n käyttöönoton helppous ja käytön huolettomuus.

Hakeyhtymä Kankaanmäellä ei ole omia palvelimia eikä niitä tätäkään varten tarvinnut hankkia tai vuokrata. Näin vältyttiin palvelinten ylläpidosta, varmuuskopioinneista ja muista IT-asioiden huolehtimisesta. Pilvipohjainen ratkaisu onkin kustannustehokas, kun palvelimista ei tule hankinta-, vuokra- eikä käyttökustannuksia.

Läppärin käyttöönoton yhteydessä tiedostojen turvallisesta säilyttämisestä tuli entistä tärkeämpää. Pöytäkoneeseen verrattuna läppärille voi helpommin tapahtua vaurioita, se voi kadota tms. Siksi onkin hyvää, että tiedostot ovat turvallisesti pilvessä. Hyvää on myös se, että pilvipalvelut ovat todennäköisesti tulevaisuuden ratkaisuja, ja oletettavasti niitä kehitetään jatkossakin.

 

Käyttöönotto ja opettelu edennyt pikkuhiljaa CadWorksin avustamana

3DEXPERIENCE PDM on otettu käyttöön lokakuussa. Käyttöönottoon ja opetteluun on käytetty vajaa 2 päivää. Uusi PDM eroaa käyttölogiikaltaan jossain määrin Kankaanmäen aikaisemmin käyttämästä. Joidenkin asioiden tekeminen vaatii erilaista ajattelua ja uudenlaisten työtapojen opettelua.

CadWorksiltä Niklas Hellman on opastanut 3DEXPERIENCEn käytössä yhtäaikaisesti etäyhteydellä TeamViewerillä ja puhelimessa. ”Käytännössä opettelu onnistui todella hyvin tuolla tapaa. Se ei juuri eroa siitä, kun istuisi vieressä”, Kankaanmäki pohtii. ”Asioita on käyty läpi useammassa osassa. Niin yhdellä kertaa ei ole tullut liikaa opeteltavia asioita. Olen sitten välissä pystynyt kokeilemaan PDM:ää. Samalla on noussut esiin uusia kysymyksiä. Oppiminen on ollut tehokkaampaa kuin jos kaikki asiat olisi käyty läpi kerralla. Opeteltavaa asiaa on kuitenkin aika paljon.”

Muiden töiden vuoksi Kankaanmäellä ei ole ollut kovin paljon aikaa uuden järjestelmän käyttämiseen ja opetteluun. Kun hän pääsee kunnolla perehtymään alustaan ja käyttämään PDM:ää, niin uusia kysymyksiä tulee varmaan lisää. Niiden kanssa Kankaanmäki on yhteydessä Hellmaniin.

”Yhteistyö CadWorksin ja Niklas Hellmanin kanssa on toiminut hyvin. Jos Niklas ei ole heti osannut vastata kysymyksiin, on hän selvittänyt avoimet asiat ja palannut asiaan. Kaikki on saatu selvitettyä. Ja jos Niklas ei ole tavoitettavissa, niin CadWorksin tuessa muutkin osaavat varmasti auttaa”, Kankaanmäki toteaa.

Fact box thumbnail

Lammilainen Hakeyhtymä Kankaanmäki on vuonna 1982 perustettu perheyritys, joka toimii jo kolmannessa polvessa. Yhtiön päätoimialana on hakeurakointi. Yhtiö hakettaa maastossa olevaa risua, ja toimittaa sitä pääasiassa isoille lämpölaitoksille kaukolämmön polttoaineeksi. Yhtiössä työskentelee 14 henkilöä, joista suurin osa toimii hakettamiseen liittyvissä tehtävissä. Tuotantokalustoon kuuluu 8 hakkuria sekä mm. ajokalustoa, jolla hake kuljetetaan asiakkaille. Jussi Kankaanmäki on hakeyhtymässä jo kolmannen polven yrittäjänä.

YOU MIGHT ALSO BE INTERESTED


Article thumbnail
Blog | 19.2.2019
Mahdottomasta mahdollista – nesteen pinnan simulointi Free Surface -analyysillä
Virtaussimuloinnissa on pitkään pitäydytty tilanteissa, joissa tutkittava kappale on kokonaan tietyn aineen ympäröimänä. Kahden eri aineen välistä rajapintaa ei ole voitu simuloida, mikä on merkittävästi …
Read more
Article thumbnail
Blog | 18.9.2017
Yksinkertainen on tehokasta – myös tuotetiedonhallinnassa
Yksinkertainen on kaunista, mutta se voi todellakin olla myös tehokasta. Kun PDM-järjestelmä rakennetaan heti alusta alkaen suoraviivaiseksi, ei aikaa tuhlaannu ylimääräisiin työvaiheisiin tai automatisoitavissa olevien …
Read more
Article thumbnail
Blog | 12.11.2018
Virtuaalisuus tulee suunnitteluun askel kerrallaan
Tekniikan kehittyessä työtavat ja tiedonjako kehittyvät. Uusia tekniikoita jakaa suunnittelijan tuottamaa tietoa ilmestyy jatkuvasti. Paperipiirustus kuitenkin istuu tiukassa yritysten prosesseissa. Oma veikkaukseni on, että virtuaalisuus …
Read more