Contact us Support 

CASE SAMMET DAMPERS: Säätö- ja sulkupeltien valmistusprosessi nopeutui SOLIDWORKS PDM:n avulla

REFERENCE | 31.1.2018

Article header image
Aiemmin ongelmana oli, ettei vanhoja piirustuksia ja osamallinnuksia löytänyt millään ilveellä valtavista tiedostohakemistoista. Nyt PDM:ään tehdyt piirustukset löytyvät paljon helpommin.
Jyrki Kuitunen, Sammet Dampers

Sammet Dampersin tiloissa Muuramessa suunnitellaan 13 hengen voimin säätö- ja sulkupeltejä voimalaitosten, teollisuuden ja varustamojen käyttöön eri puolille maailmaa. Valmistus pyörii alihankkijoiden voimin, joten tarvittavan tiedon ketterä siirtyminen suunnittelusta valmistukseen vaatii taakseen toimivat prosessit ja järjestelmät. Viimeisen vuoden aikana Sammetin tiedonhallinnassa on otettu aimo harppaus eteenpäin, kun SOLIDWORKS PDM:llä saatiin data kulkemaan helpommin ja nopeammin.

”Valmistus alkoi muodostua meille jo aikamoiseksi pullonkaulaksi. PDM:n hankkimisen myötä saamme nyt dataa kulkemaan entistä nopeammin. Lisäksi saamme suoraan 3D-mallista materiaalilistaukset ja kaikki kyseiseen projektiin kuuluvat leikkeet, komponentit ja osat mutterin tarkkuudella tuotannon käyttöön, kun ne aiemmin piti yrittää laskea kuvista. Valmistus on PDM:n myötä selvästi nopeutunut, ja olemme saaneet paljon kiitosta alihankkijoilta prosessin helpottumisesta”, kertoo Product Group Manager Jyrki Kuitunen PDM:n tuomasta muutoksesta.

 

Haastava tiedonhallintakokonaisuus paremmin haltuun PDM:n avulla

Sammetin tuotteita ostavat voimalaitosten kattiloiden, savukaasupuhdistuslaitteiden, suodatinlaitteiden ja savukaasupesurien toimittajat. Suurin yksittäinen asiakas tänä päivänä on Valmet. Voimaloiden ja teollisuuden lisäksi Sammetin peltejä tarvitaan kiihtyvässä määrin maailman merillä varustamojen valmistautuessa kolmen vuoden päästä tiukkeneviin rikkidioksidirajoihin. Uusin aluevaltaus onkin Wärtsilälle toimitettavat laivan savukaasupesureihin kehitetyt tuotteet.

Konepajatoiminnan loppumisen jälkeen Sammetissa on keskitytty ydinosaamiseen, eli tuotekehitykseen ja projektien johtamiseen, joten valmistus hoidetaan alihankintana. Ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden mukanaolo tuo omat kiemuransa kokonaisprosessiin. Lisäksi asiakkaat vaativat saada entistä tarkemmin tietoonsa suunnitteluun liittyvää dataa; kuka teki, mitä ja milloin.

PDM:stä saatavat historiatiedot ovat tulleet avuksi asiakkaiden edellyttämään projektin aikaiseen viestintään. Suunnittelijoiden työpöydällä puolestaan PDM:n hyöty vaihtelee tapauskohtaisesti.

”Suunnittelussa suurin haaste on se, ettei meidän tuotteita löydy tuosta vain hyllyltä vaan jokainen tuote suunnitellaan käytännössä erikseen, oman kokoisenaan ja erilaisilla varusteilla. Valikoimat sisältävät myös erilaisia tuoteryhmiä, joista kaikki eivät ole PDM:n sisällä. Projektit ovat hyvin eri kokoisia, joten suunnitteluun saattaa kulua yhtä hyvin tunti tai useampi päivä. Kokonsa puolesta tuote vaihtelee pienen nyrkin kokoisesta jopa kahdeksanmetriseen. Jokaisessa projektissa on omat spesifikaationsa ja vaatimuksensa, ja joskus myös ympäristö, johon tuotteet menevät, on hyvin haastava. Esimerkiksi lämpötila voi huidella tuhannen asteen tuntumassa. Näistä syistä olemassa olevaa tietoa ei juurikaan voida käyttää sellaisenaan, mutta uuden pohjana vanhat piirustukset tai osamallinnukset toimivat kuitenkin hyvin”, Kuitunen kertoo.

 

Tukea käyttöönottoon Cadworksin osaajilta

Sisältö ratkaisee tiedonhallintatyökalun laadun myös Sammetin tapauksessa. Tarvittava tieto voi löytyä vain, mikäli määrittelyt on tehty huolella.

”Alussa lykättiin sinne kaikki tieto, mitä kuviteltiin tarvittavan, mutta vähitellen homma alkoi hahmottua paremmin. Cadworksin kaverit, Mikko (Stöckell) ja Timo (Laaksonen) ovat olleet tässä isona apuna. Käyttöönottoa helpottamaan käytiin viime kesänä myös PDM-kurssit, ja kyllä siitä hyötyä oli. Totuuden nimessä on kuitenkin sanottava, että joskus tuntuu siltä, että nykyiset kaiken maailman järjestelmät ovat joskus varsinainen kirosana. Onneksi PDM ei kuitenkaan ole sen kaltainen systeemi, joka tökkäisi pahimmiten”, Kuitunen hymähtää.

Fact box thumbnail

Kaikkien osapuolten ja projektien sisältämien lukuisten osasten pitäminen tiukasti hanskassa vaatii toimivaa tiedonhallintaa etenkin, kun tuotteisiin tuleva varustelu ja dokumentointimäärät kasvavat jatkuvasti.

YOU MIGHT ALSO BE INTERESTED


Article thumbnail
Reference | 1.4.2016
CASE Specim, Spectral Imaging Ltd: Kameran läpitunkeva katse
Elettiin 90-luvun alkua. Oulun VTT:n tutkijat Esko Herrala, Jukka Okkonen ja Timo Hyvärinen tutkivat keinoja …
Read more
Article thumbnail
Reference | 18.11.2016
CASE PEL-Tuote Oy: Mikä tärkeintä käyttöönotossa. Käyttäjä kertoo.
30 vuotta sitten perustettu Rantasalmella toimiva PEL-tuote suunnittelee ja valmistaa kivenkeräyskoneita ja lietteen käsittelyyn tarkoitettuja …
Read more
Article thumbnail
Reference | 7.9.2018
Case Muotolevy: Avoimesti saatavilla oleva suunnittelutieto nopeuttaa tarjousten tekoa
Rakentamisen eri elinkaaren vaiheisiin tuotteita ja palveluita tarjoava Muotolevy haluaa tarjota asiakkailleen yhä enemmän asiakaskohtaista …
Read more
Selaa ajankohtaisia julkaisuja